©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

PUMPKIN RISOTTO

October 29, 2017

Tak zase jeden recept na dobrotu, co neměla vzniknout. No…naštěstí vznikla a máme tu krásný a jednoduchý podzimní recept. 

 

TIP: Pokud jste líní dýni péct, můžete ji tak 15minut povařiv ve vodě nebo vývaru, jde to taky. 

 

PRO ČTYŘI OSOBY

INGREDIENCE:

  • 400g rýže Carnaroli nebo jiné kulatozrnné risottové rýže

  • 1 větší cibule nebo dvě šalotky

  • 50ml bílého vína

  • 1l zeleninového vývaru

  • 100g nastrouhaného parmazánu

  • 50g másla

  • olivový olej

  • ½ dýňového pyré, já použila dýni Hokaido

  • kachní prsa, bohatě postačí dvě

  • sůl a čerstvý pepř

POSTUP:

Začneme přípravou dýňového pyré. Dýni důkladně omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, jelikož používáme Hokaido, nemusí se loupat (no kdo by ji nemiloval). Kostky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme doměkka asi 30 minut, záleží na velikosti kostek. Upečeno máme ve chvíli, kdy dýní projde bez obtíží vidlička. Hotové kostky necháme trochu vychladnout a následně rozmixujeme na pyré.

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a opékáme než zprůhlední. Přilijeme víno (pozor přijde vlna páry) a nechápe odpařit alkohol. V tuto chvíli začneme pomalu po troškách přilévat horký vývar a za stálého míchání takto vaříme asi 20 minut, prostě aby byla rýže tak akorát al dente. Pokud Vám dojde vývar, nebojte se přidat trochu horké vody.

 

Základ na risotto sejmeme z plamene, přidáme parmazán, máslo, dýňové pyré a pořádně promícháme. Je-li třeba, můžeme dosolit, cibulka, vývar a sýr to ale obvykle udělají za Vás.

Kachní prsa důkladně omyjeme, je-li třeba, zbavíme zbytku peří a osušíme. Kůži diagonálně nařízneme v obou směrech, aby vznikly malé kostičky. Dávejte si ale pozor, abyste neřízli až do masa, potom by maso ztratilo spoustu šťávy. Ze strany s kůží prsa pouze osolíme, ze strany masa i opepříme.

 

Rozehřejeme velkou pánev a kachní prsa opékáme stranou s kůží. Po chvíli slejeme tuk a dále opékáme ze strany s kůží, dokud není krásně zlatohnědá a křupavá. 

 

Prso otočíme a opékáme jen chvilku, jen tak, aby se zatáhlo na povrchu a vevnitř zůstalo červené. 

Na talíř nandáme risotto, kachní prso nakrájené na plátky, posypeme to čerstvým pepřem a třeba ještě ozdobíme nějakou tou bylinou. 

 

MĚJTE SE KRÁSNĚ A AŤ CHUTNÁ!

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload