©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

JAHODOVÝ ETON MES

August 23, 2018

 

 

Pekla jsem Pavlovu. Dala ji do trouby a zapomněla na ni. No a tak se stalo, že z nadýchané Pavlovy jsem měla velkou křupavou pusinku. Na Pavlovu to nebylo, ale dobrota ano, tak jsem si řekla, že ji přece nevyhodím. Rozhodla jsem se ji nalámat na kousky a navrstvit se šlehačkou a jahodami do pohárů. A výsledek? Skvostný. Ale co víc, nadšená z toho jak jsem vymyslela něco super nového, jsem tak lisovala jedním ze svých tisíců časopisů a zjistila, že můj nepovedený pokus o Pavlovu je vlastně anglický tradiční desert Eton mess… :D Tak jsem se pídila až jsem se dopídila k původu této dobroty.  Své jméno získala podle britské chlapecké školy v Etonu. Zmínka o tomto desertu sahají až do 19. Století a tradičně je podáván na kriketových turnajích Eton College vs Winchester College.

 

INGREDIENCE

  • 4 bílky

  • 200g cukru

  • 1 lžička Gustinu

  • 1 lžička jablečného octa (je možné použít i vinný)

  • 300ml smetany ke šlehání

  • vanilkový cukr

  • 300g jahod

 

POSTUP

Bílky našleháme do pěny, přidáme cukr, ocet a Gustin a šleháme do velmi hustého sněhu.

 

Troubu si předehřejeme na 160°C.

 

Na pečící papír naneseme sníh a vytvoříme kruhový tvar Pavlovy. Doporučuji použít kulatý nůž, bude to působit rustikálně a krásně. Doprostřed pomocí lžíce uděláme prohlubeň, kam pak budeme plnit šlehačku.

 

Pečeme asi 50 minut, poté vypneme troubu a Pavlovu v ní nechápe až do úplného vychladnutí.

 

Šlehačku s vanilkovým cukrem ušleháme, očistíme a na čtvrtky nakrájíme jahody a připravíme poháry.

 

Vychladlou Pavlovu nalámeme na kousky a dál stačí jen vrstvit.

 

Jde o vážně strašně jednoduchou záležitost, ale všichni vám utrhají ruce. Klasický Eton mess je jen takto s jahodami, ale můžete přidat maliny, ostružiny, nebo třeba libovolné coulis.

 

Přeji dobrou chuť!!!

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload