©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

PISTÁCIOVÉ MOUSSE DORTÍKY

January 27, 2018

 

Ať už solené, nesolené nebo třeba ve formě zmrzliny, pistácie u mě mezi ořechy stoprocentně vedou. Když jsem vymýšlela, jak bych mohla udělat tento desert, myslela jsem, že to bude naprostá tragédie. Ale povedl se tak, až mě to samotnou překvapilo. Pěnová konzistence s křupajícími oříšky doladěná tmavým korpusem si vás omotá kolem prstu. ;)

 

 

 

INGREDIENCE:

 

NA PISTÁCIOVÝ MOUSSE

  • 300 ml plnotučného mléka

  • 1 pistáciový puding

  • 40 g cukru

  • 1 lžička pistáciové pasty

  • 1 lžíce želatiny

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 20 g nesolených pistácii

 

NA KAKAOVÝ KORPUS

  • 2 vejce

  • 60 g cukru

  • 40 g hladké mouky

  • 30 g holandského kakaa

  • 10 g oleje

  • 1lžička prášku do pečiva

 

NA DOZDOBENÍ

  • 100 g čokolády

  • 30ml smetany ke šlehání

  • nesolené pistácie na ozdobu

 

POSTUP: 

 

Z mléka, pudingu a cukru uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Aby se nám nevytvořil škraloup, ale nemuseli míchat hodinu, doporučuji použít potravinářskou fólii. Stačí ustřihnout trochu větší čtverec, než je váš hrnec a fólii přitisknout přímo na povrch ještě teplého pudingu. Takto ho pak necháme úplně vychladnout.

 

Mezitím si připravíme kakaový korpus. V míse vyšleháme vejce s cukrem do velmi husté pěny (trvá to asi 5 minut). V jiné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto směs po částech vsypeme do vaječné pěny, a nakonec přidáme olej.

 

Potřebujeme jen velmi tenkou vrstvu, takže použijeme normální velký plech, na který těsto naneseme opravdu jen do pár milimetrů tlusté vrstvy. Pečeme na 180°C asi 10-12min.

 

Na dokončení moussu dáme do misky vychladlý puding a pistáciovou pastu a šleháme, než bude puding hladký a nadýchaný. Lžíci želatiny rozmícháme v misce s dvěma lžícemi studené vody a necháme 10minut nabobtnat.

 

Mezitím si vyšleháme smetanu na hustou šlehačku. Tu nyní postupně jemně zamícháme do pudingu.

 

Želatinu rozpustíme na mírném ohni. Nevařit! Do hrnce přidáme dvě lžíce pistáciové směsi a pořádně zamícháme. Tuto směs pak nalijeme do zbytku pistáciové směsi a pořádně promícháme.

 

Formičky naplníme pěnou téměř po okraj, posypeme par pistáciemi a přiklopíme kakaovým kolečkem. Takto hotové je vložíme alespoň na 6 hodin nebo přes noc do mrazáku. Na čokoládový ganache smícháme čokoládu a smetanu a necháme chvíli vychladit. Dortíky vyndáme z mrazáku a vyklopíme. Dortíky dozdobíme podle libosti ganachem a nasekanými pistáciemi.

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload