©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

BLACKBERRY SYRUP

September 2, 2018

Dneska vám posílám svůj úspěch z posledních dní. Na zahrádce nám roste tak obrovská ostružina, že plodí doslova kila ročně a mně tím pořádně zaměstnává hlavu. Ačkoliv ovoce pilně mrazíme na horší časy, mrazák už je skoro plný a strom nezastavitelně plodí dál. Marmeláda nám zbyla z loňska, takže to nebude správná volba. Zbývalo tedy ještě něco, zkusit syrup. 

 

A tak jsem se do něj vrhla! Chce to velkou, ale opravdu velkou dávku trpělivosti při pasírování, ale výsledek je totální senzace!

 

 

Já jsem syrup dělala z 1,5 kg ovoce, a po přidání cukru jsem měla cca 1,5 l syrupu. Pokud mě tedy mé matematické schopnosti neklamou, vychází mi poměr cca 1 l na 1 kg ostružin.

 

INGREDIENCE:

·     1 500 g čerstvých ostružin

·     750 g cukru krystal

·     1 citron

 

POSTUP:

Ostružiny protřídíme a jeli potřeba, omyjeme. Buďte k nim něžní, ať zbytečně neztratí velké množství šťávy.

 

Dáme je do hrnce, zasypeme cukrem, promícháme a necháme pod pokličkou asi hodinku odpočinou. Cukr se tak rozpustí přirozenou cestou a lépe se spojí se šťávou z ovoce.

 

Po odpočinutí přidáme šťávu z jednoho citronu a dáme vařit. Ve chvíli, kdy se směs začne vařit, ji rozmixujeme tyčovým mixérem, abychom si usnadnili následné pasírování.

 

Rozmixovanou směs vaříme klokotem 10 minut.

 

Teď už přichází onen moment trpělivosti… pasírování. Můžete pasírovat po malé množství kuchyňským sítkem s jemnými oky. Pokud ale máte možnost nějakého přístroje, který umí pasírovat alespoň bobule, určitě to zkuste. My to dělali v něm a stejně jsme se pořádně zapotili…

 

A to už je úplně celé, doporučuji ještě hrdla láhví potřít alkoholem, abyste zredukovali důvody kažení. Syrup skladujte v lednici.

 

A jak takový syrup využít? Má opravdu hustou konzistenci, skoro až takovou marmeládovou. 

 

Můžete ho použít samostatně, třeba na palačinky nebo zmrzlinu. Já nejvíce preferuji limonádu. Jednoduše na led trochu syrupu, nějakou tu ostružinu, zalít perlivou vodou a pořádně promíchat! <3

 

Tahle dobrota přijde k chuti hlavně ve vedrech… a těch teď máme požehnaně :D

 

Mějte krásnou neděli!

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload