©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

CHOCO VEGAN CAKE

September 2, 2018

Na začátku června mi dorazila moc milá zpráva od internetového obchodu Grizly, jestli bych pro ně nechtěla vymyslet několik receptů. Musím říct, že to pro mě byla a stále je docela výzva, protože… co si budem, jsem doma spíš v dortech a francouzské kuchyni plné másla, než ve zdravém pečení. Tenhle medvědí obchod jsem si ale musela zamilovat. Oplývá takovým množstvím ořechů, sušeného ovoce a obilovin, o jejichž existenci jsem neměla ani tušení, že jsem se nakonec vůbec nemohla rozhodnout, co zkusím jako první. Navíc co se vaření týče, o zdravou stravu se, alespoň v rámci cukrářských možností, opravdu snažím. Tak proč to nezkusit i u pečení? 

 

Můj první medvědí balíček skrývá spoustu dobrot, takže se v následujících týdnech můžete těšit na pořádnou dávku medvědích receptů. Někdy zdravých, někdy méně, ale vždycky to budou dobroty.

 

Jako první jsem si vybrala dort, abychom to odstartovali pěkně pořádně! Dobře… pro tenhle kousek jsem se rozhodla hlavně kvůli své sestřičce, která se už pěkně dlouho drží veganské stravy, a já ji za celou tu dobu upekla jenom jeden jediný dort… a to bylo na čase změnit! A musím říct, že jsem opravdu hrdá. Myslím, že na dortu není vůbec poznat absence mléka, vajec, másla či čehokoliv jiného. Má plnou, extrémně čokoládovou chuť a vláčnou konzistenci. Jen jeden detail by tu byl... pokud nejste bláznivý čokoholik, nebude to nic pro vás, ale pokud ano, bude srdíčko plesat. Nelekejte se ani velkého množství ingrediencí. Tím, že v dortu není ani máslo, ani vejce, není ho čím našlehat, padne do něj tedy hodně materiálu, je opravdu velmi hutný a sytý.

 

 

 

INGREDIENCE:

 

Na korpus:

·     300 g hladké mouky

·     90 g holandského kakaa

·     200 g cukru krystal

·     200 g kokosového cukru

·     1 prášek do pečiva

·     ½ lžičky jedlé sody

·     ½ lžičky soli

·     400 ml kokosového mléka (nápoje)

·     150 ml slunečnicového oleje

·     30 ml octa (nejlépe vinný nebo jablečný)

 

 

 

Na krém:

·     400 g hořké čokolády

·     250 ml hustého krémového kokosového mléka

 

 

POSTUP:

 

Na tomhle dortu mě vážně baví jeho příprava. Snáz už to snad ani nejde. Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Přidáme oba cukry a sůl a pořádně promícháme. 

 

V jiné míse smícháme kokosové mléko, olej a ocet. Směs nalijeme do sypkého základu a pořádně, ale rychle zamícháme. V těstě je kombinace octa a sody, která okamžitě začíná pracovat.

 

Těsto plníme do ideálně dvou forem, které pořádně vymažeme rostlinným tukem a vysypeme moukou. Pečeme na 180 °C asi hodinu nebo dokud z těsta nevytáhneme čistou špejli.

 

Dort má opravdu vláčnou konzistenci podobnou až brownies, je tedy extrémně nutné korpus před krájením nechat zcela vychladnout.

 

Na krém si nakrájíme čokoládu nadrobno a dáme do misky. V malém hrnci přivedeme mléko téměř k varu a následně jím zalijeme čokoládu. V tuto chvíli je důležité odolat pokušení a nechat mléko „působit“ alespoň pět minut bez naší pomoci, čokoláda tak nejlépe povolí a není ji už třeba dávat do mikrovlnné trouby. 

 

Směs pak rozmícháme dohladka a dáme na asi hodinu do chladu. Chceme, aby směs byla studená, ale ne ztuhlá. Pak už stačí vzít ruční šlehač a vyšlehat krém. Ano, zní to šíleně, ale funguje to. A je to naprostá dobrota.

 

Každý korpus doporučuji rozkrojit na dva kusy a promazat tenkou vrstvou krému. Já navíc každý korpus ještě potřela kokosovým mlékem, abych podpořila vláčnost a kokosovou chuť. 

 

Pokud se bojíte, že by na vás dort byl příliš hutný, zkuste pod krém nanést trochu pikantního ovoce, jako jsou lesní plody.

 

A co se dekorací týče, já použila kuličky z korpusu obalené v kokosu a samozřejmě květiny… ty jsou a asi ještě dlouho budou ve zdobení moji favoriti.

 

Tak sladkou čokoládovou chuť!

 

To jsme tedy začali vyloženě zdravě… :D 

 

To se dalo čekat. Brzo se polepším, slibuju!

 

 #SPOLUPRÁCE

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload