SHAKSHUKA

September 7, 2018

 

Shakshuka je pokrm, který původně pochází ze severní Afriky. Jde o ideální snídaňové jídlo, které je zdravým a sytým základem pro celý den. Osobně ho ale preferuji na oběd nebo večeři, na snídani mě zasytí tak, že už se celý den ani nehnu.

 

Příprav shakshuky je mnoho, jde o rajčatový základ a v něm vařené vejce, zbytek je už na každém, můžete přidat houby, kukuřici, papriku nebo klidně i maso. Shakshuku lze připravit i jen na pánvi na sporáku (pak volte hlubokou pánev), ale ideální je ji nakonec zapéct. Na to je ovšem potřeba celokovová pánev, takže i já shakshuku do teď vařila jen klasicky v pánvi. Nedávno mi ale přišel balíček s touto malou krasavicí, tak už můžu klidně péct!

 

Pořídit si ji můžete tady, ale dám Vám jeden tip, nebuďte stejně hloupí jako já a přečtěte si návod, mě přišel k pánvi zbytečný, ale hodně jsem litovala. Celokovová pánev je něco úplně jiného, než pánve klasické a potřebuje trochu péče, pokud to neuděláte, nevyhnete se rzi, které se těžko zbavuje. Jde to, ale bolí to, mně to trvalo asi dvě hodiny. Na přípravu pánve na vaření mi také hodně pomohlo tohle video od Tasty, ty zachrání prostě vždy! I když ty videa na Facebooku jsou mor… :D Mějte krásný den!

 

na 2 porce

 

INGREDIENCE:

1 cibule

1 červená paprika

250 g čerstvých rajčat

70 g rajčatového protlaku

150 ml vody

2 lžičky sladké papriky

½ lžičky pálivé papriky

2 vejce

sůl, pepř a česnek na dochucení 

 

 

POSTUP:

Na olivovém oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku a papriku nakrájenou na kostičky. Poté přidáme nakrájená rajčata a krátce opečeme.

 

Zasypeme kořením a orestujeme. Přidáme rajčatový protlak a vše zalijeme 150ml vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut nebo dokud nám směs nezhoustne.

 

V hotové rajčatové směsi uděláme polévkovou lžící dva důlky, do kterých opatrně nalijeme vejce. Doporučuji vejce nejprve rozbít do misky, ne rovnou do pánve. 

 

Pánev dáme velmi opatrně do trouby a pečeme na 180°asi 10 minut. Čas dost záleží na tom, jak moc máte rádi uvařený žloutek. 

 

Pak už stačí jen posypat spoustou bylinek a podávat! Jen pozor, je to teplejší než se zdá :D

 

 

 

#SPOLUPRÁCE

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com