©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

RISOTTO MILANESE

October 16, 2018

Risotto milanese jsem poprvé ochutnala opravdu v Miláně a dostalo mě. Do té doby jsem moc neznala šafrán ani krémová risotta, ale od té chvíle jsem na nich závislá. Příprava je navíc rychlá a téměř vždy na ni máte doma vše. 

 

Co se týče celkové přípravy risot, existují jen dva typy lidí – tým pánev a tým hrnec. Zní to asi šíleně, ale vážně je to tak. Já jsem rozhodně tým pánev, pokud to máte taky tak, zkuste najít nějakou hlubokou a ideálně s nepřilnavým povrchem. Zkuste třeba tuhle.

 

PRO ČTYŘI OSOBY

INGREDIENCE:

  • 400 g rýže Carnaroli nebo jiné kulatozrnné risottové rýže (Arborio) 

  • 1 větší červená cibule nebo dvě šalotky

  • 50 ml bílého vína (nemusí být, lze nahradit vývarem)

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 100 g nastrouhaného parmazánu

  • 50 g másla

  • olivový olej

  • sůl a čerstvý pepř

  • šafrán, asi lžičku květů

POSTUP:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a opékáme, než zprůhlední. Přilijeme víno a nechápe odpařit alkohol. V tuto chvíli začneme pomalu po troškách přilévat horký vývar a za stálého míchání takto vaříme asi 20 minut, prostě tak, aby byla rýže tak akorát al dente. Pokud Vám dojde vývar, nebojte se přidat trochu horké vody.

 

Se šafránem je to trochu složité. Hlavní pravidlo zní, nešetřete s ním. Ano, je to drahá surovina, ale věřte mi, že je lepší mít tři risotta, na která budete vzpomínat než deset, která nemají chuť. Nejradši používám květy, nebo spíše pestíky, které nechám vyvařit ve vodě, zatímco vařím rýži. Většinou šafrán vařím 15 minut samotný v asi 200 ml vody, poté přiliju i s vodou do risotta a vařím 5 minut v risottu. Měli byste docílit sytě žluté barvy, jinak to prostě není ono.

 

Hotové risotto sejmeme z plamene, přidáme parmazán a máslo a pořádně promícháme. Je-li třeba, můžeme dosolit, cibulka, vývar a sýr to ale obvykle udělají za Vás.

 

Při servírování na milánské risotto doporučuji čerstvý pepř, ideálně červený. Ten má silnou vůni i chuť, ale téměř nepálí.

Tohle je klasika, italská klasika, kterou bych mohla jíst každý druhý den.

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload