©2018 by Ta Veronika. Proudly created with Wix.com

BÛCHE DE NÖEL

December 7, 2018

Mám ohromnou radost, že Vás můžu pozvat na letošní poslední, vánoční díl pořadu Kluci v akci, kde si společně zítra upečeme mimo jiné tuhle dobrotu. Je to poměrně zdlouhavá záležitost, ale není se čemu divit, je to totiž tradiční francouzský vánoční dezert. 

 

Bûche de Nöel v doslovném překladu znamená vánoční polínko a symbolizuje tradici, kdy se všichni na Vánoce sešli u jednoho krbu. Teď už sice tolik krbů není ale ve většině rodin si alespoň touto formou tradici drží. Druhů vánočního polínka je asi tak podobně moc jako českých bramborových salátů, dokonce na ně mají celé kuchařky. Zprvu jsem se pídila po tom ryze tradičním a typickém, ale to jsem poměrně rychle vzdala… ani moje milovaná Francouzka a její rodinka totiž netuší, kde je mu začátek. 

 

Tak jsem se rozhodla, že uděláme tu klasickou variantu, co nejvíce připomíná zmiňované dřevo. Tak co, jdete do toho?

 

INGREDIENCE

na korpus na jednu roládu 

- 4 vejce

- 50 g polohrubé mouky

- 60 g cukru krystal

- máslo na potření pečícího papíru

 

na krém:

- 3 žloutky

- 100 g cukru krystal

- 35 g hladké mouky

- 250 ml polotučného mléka

- 150 g másla

- 100 g čokolády

 

POSTUP:

 

ROLÁDA

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme žloutky, a nakonec mouku smíchanou s cukrem. 

 

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem potřeným máslem a pečeme 10 minut na 180°C. Ihned po upečení sejmeme opatrně z papíru, zarolujeme do utěrky a necháme v ní vychladnout.

 

KRÉM

Na krém nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Poté zašleháme mouku. Mléko přivedeme téměř k varu a poté pomalu, takřka po kapkách přidáváme k vaječné směsi. Po zamíchání veškerého mléka směs dáme do čistého hrnce, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí, tak dlouho, abychom necítili chuť mouky. Sejmeme z ohně a za stálého míchání přidáme rozpustit 100 g čokolády a 50 g másla. Takto připravený pudink necháme vychladit v lednici alespoň tři hodiny, ideálně přes noc.

 

DOKONČENÍ

Před plněním si doděláme krém. Zbytek másla (250 g) vyšleháme do světlé pěny do které postupně zašleháme čokoládový pudink. Tímto krémem potřeme plát rolády, opatrně zarolujeme a necháme chvíli ztuhnout. Do zbytku krému přidáme druhých 100 g čokolády, abychom vytvořili efekt tmavší kůry na povrchu rolády.

Roládu zařízneme na obou koncích a asi v jedné třetině diagonálně odřízneme, abychom vytvořili postranní větev. Takto připravenou roládu potřeme tmavým krémem. Imitaci kůry vytvoříme pomocí vidličky, nakonec ji můžete ještě posypat holandským kakaem.

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

NATURAL WEDDING CAKE

September 23, 2019

DATLOVÉ KULIČKY

May 30, 2019

RED LENTIL CURRY

May 27, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload